A játék története

A városok közti játékos 'összecsapások' már nagy múltra tekintenek vissza. Nos, hogy is született a Játék Határok Nélkül ötlete? Ehhez egész régre kell visszamennünk, egészen az '50-es évekig, mikor Nagy-Britanniában BBC a 'Top Town' nevezetű játékával rukkolt elő. Itt azonban még nem a fizikai próbatétel volt a lényeg. Ezek a városok közötti összecsapások ( az olasz RAI is indított egy hasonlót Campanile Sera néven) inspirálták a francia Guy Lux-t (a képen, jobbra) és kollégáit, Pierre Brive-t és Claude Savari-t, hogy megcsinálják saját franciaországi város-város ellen játékukat, amit Interville-nek neveztek el.

Ezen a francia verzión felbuzdulva  döntött úgy a Top Town producere, Barney Colehan és egy londoni producer, Robin Scott, hogy Franciaországba megy megnézni az Interville-t. Látván a sikert, meggyőzték a BBC Manchester-t, hogy ez nagy siker lenne Nagy-Britanniában is. Az angol verzió is elkezdődött tehát , már új néven: It's A Knockout.

Franciaországban az Interville sikereit látva De Gaulle tábornoknak, későbbi köztársasági elnöknek pedig az jutott az eszébe, hogy miért is ne legyen ez a hazai verzió nemzetközi, talán így sikerül közelebb hozni egymáshoz a történelem során mindig is rossz viszonyban levő Németországot és Franciahont. A franciák tehát több más európai TV-csatornánál érdeklődtek. 1965. május 26-án sugározták az első adást, a Jeux Sans Frontieres tehát megszületett. 4 ország mérkőzött meg egymással: Franciaország-mint házigazda, Németország, Olaszország és Belgium.

A nagy érdeklődés miatt egyre több országnak adták meg a lehetőséget a játékban való részvételhez: 1967-ben Nagy-Britannia és Svájc, 1970-ben Hollandia, 1978-ban Portugália és Jugoszlávia csatlakoztak a játékokhoz.

1982-ben a hatalmas költségek miatt a játék diadalútja megszakadt, de 1988-ban újra képernyőre került, újabb országokkal kibővítve: 1988-ban Spanyolország, 1989-ban San Marino,  1991-ban Wales, 1992-ben Tunézia és Csehszlovákia, 1993-ban már mint Csehország, 1993-ban Magyarország és Görögország, 1994-ben Szlovénia és Málta került fel az új országok listájára.

1999-ben láthattuk utoljára a játékokat, az volt a 30. Játék Határok Nélkül és a 7., amin Magyarország részt vett. Azóta számos petíció látott napvilágot, ami visszaköveteli a játékot a képernyőkre. 2008-ban sem indult újra.